Župa Presvetog Trojstva, Daruvar

Župa Presvetog Trojstva, Daruvar

Župna crkva Presvetog Trojstva sagrađena je u drugoj polovici 18. stoljeća, pretpostavlja se 1764., kada je oko plemićkog dvorca Antuna Jankovića počelo nicati naselje Daruvar.

gallery

Župne obavijesti 15. 07. 2024.

ponedjeljak
18:00h

Sv. Misa, Župna crkva

Sv. Bonaventura
† Obitelj Baković
utorak
18:00h

Sv. Misa, Župna crkva

Gospa Karmelska
† Leopold i Štefanija Jareš
srijeda
18:00h

Sv. Misa, Župna crkva

Svagdan
† Obitelj Ringel, Dostal, Plaček i Jelinek † Ivka Ulovec † Dane i Agneza Jurišić, Ivan i Ljuba Jurišić
četvrtak
18:00h

Sv. Misa, Župna crkva

Svagdan
† Josip, Stjepan i Helena Kraljić
petak
18:00h

Sv. Misa, Župna crkva

Svagdan
† Obitelj Golubić i Alilović
subota
08:00h

Sv. Misa, Župna crkva

Sv. Ilija Prorok
† Obitelj Miklić † Ivan i Jela Benović
nedjelja
09:00h

Sv. Misa, Župna crkva

ŠESNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU
Bez nakane
18:00h

Sv. Misa, Župna crkva

ŠESNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU
Bez nakane
Izdvojene obavijesti
Dar za pogođene nevremenom u Bošnjacima
Prošle nedjelje prikupljali smo svoj novčani prilog za nastradale u nevremenu u Bošnjacima. Naša župna zajednica darovala je 1.600,00 eura. Hvala svima.

Pošalji molitvenu nakanu

Pošalji upit župnom uredu


Informacije o župi

Župna crkva Presvetog Trojstva sagrađena je u drugoj polovici 18. stoljeća, pretpostavlja se 1764., kada je oko plemićkog dvorca Antuna Jankovića počelo nicati naselje Daruvar. Zbog svog specifičnog izgleda, crkva je privlačila pozornost mnogih putopisaca ovog stoljeća. Povećanjem broja vjernika u 19. stoljeću pokazala se potreba za mnogim tehničkim zahvatima kako bi se povećao njen unutrašnji prostor. Prijedlog korištenja crkve, pazeći na tadašnje stroge uvjete struke načinio je poznati arhitekt Herman Bollé. Oltar koji je nekada bio u središtu crkve premješten je na današnje mjesto i dograđena su dva pokrajnja oltara. U unutrašnjosti crkvene zgrade na sedam stupova stoji pjevački kor. Crkva ima kupolu i dva manja tornja. Godine 1892. sagrađen je veliki toranj u kojeg su premještena zvona iz manjeg, sjevernog tornja. Godine 1912. uz crkvu je postavljen križ koji je obnovljen i vraćen na prvotno mjesto. Godine 1923. započela je prva veća adaptacija crkve, a 1925. postavljene su orgulje požeškog majstora Venceslava Holuba koje je 2008. restaurirala Umjetnička radionica Heferer, a blagoslovio 29. ožujka 2008. požeški biskup dr. Antun Škvorčević. Time je, ujedno, dovršena i temeljita restauracija crkve započeta 1999. godine. Orgulje graditelja Venceslava Holuba iz Požege iz godine 1925. pneumatskog su sustava sa zračnicama na čunjiće sa 6 vokalnih registara na manualu i pedalu. Orgulje je temeljito restaurirala 2008. godine Umjetnička radionica Heferer.

Župnik
Mr. Ivan Popić
Adresa
Trg kralja Tomislava 5
43500 , Daruvar
Broj telefona
043/331 519
Email
zupapresvetogtrojstvadaruvar@gmail.com